Knooppunt fietsen

Wat ik zo leuk vind aan fietsen met knooppunten is dat je fietst met een doel, een bestemming. Ik ben geen doelloze fietser. Ik hou het dan rap voor bekeken en neem al snel weer de weg terug naar huis. Knooppunt routes uitstippelen is een werkje dat je vooraf thuis kan doen, waardoor je, éénmaal op je fiets, perfect weet waar je heen zal gaan (alsof de route in je hoofd zit). Bij de voorbereidingen begin je alvast een beetje te genieten.  Als je op reis gaat doe je dat trouwens ook: de reisvoorbereidingen nemen je al een stukje mee op weg naar je bestemming.

Vooraleer op je fiets te springen, ga je dus je route uitstippelen. Je kijkt op de speciale fietsknooppuntenkaart van Westtoer, die je kan kopen in het bureau van toerisme (daar heb je altijd de meest recente versie), of in de Standaard boekhandel (maar daar is de versheidsdatum vaak vervallen :-). Vorig jaar kocht ik in de Standaardboekhandel een kaart en verwonderde me voortdurend over het feit dat de Knooppunten in realiteit helemaal niet klopten met die op de kaart. Ik verloor toen veel tijd met zoeken, om dan uiteindelijk boos en lukraak wat knooppunten te volgen, maar zonder echt doel. Tot ik op een dag het probleem aankaartte bij het bureau van Toerisme. Daar wisten ze me te vertellen dat de knooppunt routes onlangs vernieuwd en aangepast werden en dat ik naar alle waarschijnlijkheid  nog een oude versie had. Ik kocht een nieuwe, betaalde 14€ en liet me verzekeren dat ik hier wel een tiental jaren mee verder kon omdat de knooppunten voorlopig niet meer zouden wijzigen. De kaart is kreuk-en scheurvrij, en bestand tegen regen. Handig is dat!

Je bepaalt zelf op voorhand hoeveel kilometer je wil afleggen en  welk gebied je wil doorkruisen. Als je fietst met gebruik van knooppunten kom je soms verrassend mooie plekjes tegen, waarvan je het bestaan niet eens afwist. Zelfs je plas -en drinkpauzes kan je vooraf al vastleggen, want die worden ook vermeld op de kaart.